Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΛΕΞΕΙΣ

Λέξεις και γράμματα.
Γράμματα μικρά και μεγάλα ,μαύρα και χρωματιστά ,ελληνικά και ξενόγλωσσα ,αραδιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο προσπαθούν αιώνες τώρα να αποδώσουν νοήματα και αισθήματα .Προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ,να καταγράψουν τα αισθήματα τους ,να ανακοινώσουν νέες τεχνολογίες να διαιωνίσουν τις σκέψεις ,τις φιλοσοφίες ,τις αξίες ,τα πιστευω,τις θεωρίες μας. Γράμματα , το ένα κοντά στο άλλο σχηματίζουν λέξεις. Λέξεις μονοσύλλαβες η πολυσύλλαβες ,λέξεις γλυκές ,πικρές ,όμορφες που αποδίδουν πιστά το νόημα που συνάδει με αυτό το οποίο θέλουν να εκφράσουν.
Η μια δίπλα στην άλλη σε μια ατελείωτη σειρά άλλοτε με κόμματα και τελείες ανάμεσα τους και άλλοτε με ερωτηματικά και θαυμαστικά πολλές φορές και με εισαγωγικά να καταβάλλουν προσπάθεια να μεταδώσουν το ύφος της σκέψης του γράφοντος .Και το καταφέρνουν .
Λέξεις που μόλις τις διαβάζεις σου , έρχονται στο νου αυτόκλητα αισθήματα και καταστάσεις .Λέξεις που σε πονούν ,σε χαροποιούν ,σε χαλαρώνουν ,σε τρομοκρατούν ,σε απογοητεύουνε σε κάνουν να δακρύσεις ,να θυμώσεις ,να νοσταλγήσεις ,να αναθεωρήσεις και να ταυτιστείς μαζί τους.
Λέξεις που κοιμούνται στα πάσης φύσεως λεξικά .Λέξεις ιδιωματικές ,λέξεις που ακούμε για πρώτη φορά η για χιλιοστή . Λέξεις που καμιά φορά δεν τις ξέρουμε η δεν τις καταλαβαίνουμε . Λέξεις που σχηματίζουν προτάσεις . Προτάσεις που κρύβουν η φανερώνουν κάτι η κάποιο νόημα .
Προτάσεις που όταν είναι ξαπλωμένες στο χαρτί από χέρι που ξέρει η έχει το ταλέντο να τις βάζει στην σειρά μας ξετρελαίνουν ,μας κάνουν να προβληματιστούμε ,να σκεφτούμε και να λατρέψουμε η να μισήσουμε η να αγνοήσουμε τον γράφοντα .Προτάσεις που θα υπογραμμίσουμε με το μολυβάκι μας η με τον φλουο υπογραμμιστη μας .Προτάσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες και θα τις κάνουμε κτήμα μας ,θα τις αποστηθίσουμε και σε πρώτη ευκαιρία θα τις επαναλάβουμε, προτάσεις που θα μας κάνουν να αλλάξουμε ίσως τον τρόπο σκέψης μας .
Λέξεις και προτάσεις εργαλεία στα χερια των παραμυθάδων και των ποιητών που μας ανεβάζουν στα ουράνια της ευτυχίας η μας κατεβάζουν στα τάρταρα της θλίψης και της δυστυχίας. Ιστορίες και αισθήματα βγαλμένα από την καρδιά και το μυαλό ανθρώπων που αγαπούν και γοητεύονται από λέξεις που σχηματίζουν προτάσεις ,που αποδίδουν αυτές ,αυτά που ξέρουν αυτοί και θέλουν να μας πουν .
Λατρέψτε τους η μισήστε τους αλλά ακούστε τους η μάλλον διαβάστε τους .Διαφωνήστε μαζί τους η απορρίψτε τους αλλά όχι πριν ακούσετε τι έχουν να σας πουν …… οι λέξεις , πάντα κάτι έχουν να μας πουν !!!! Οι προτάσεις πάντα κάτι μας λένε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου